Overslaan naar inhoud
Oxford for students

Hoe organiseer jij
je dagelijkse schoolleven?

18 June 2024

Hoe organiseer jij
je dagelijkse schoolleven?

Ontdek je hoe je je dagelijkse schoolleven kunt organiseren door scribzee te combineren met verschillende timemanagementtechnieken!

Lessen, huiswerk, revisie... Het is moeilijk om met al deze activiteiten te jongleren, nietwaar? Maar maak je geen zorgen! Om je te helpen je evenwicht te vinden, leggen we uit hoe je je dagelijkse schoolleven kunt organiseren door scribzee te combineren met verschillende timemanagementtechnieken!

Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie - Tips voor uw organisatie -

Identificeer de tijden die het dagelijkse schoolleven bepalen

Omdat een goede organisatie het verschil maakt, is het essentieel om de tijden te identificeren die je dag structureren. Welke activiteiten komen steeds terug? Hoe ziet je schoolrooster eruit? Moet je aan het eind van het jaar een diploma halen?

Ondrukbare tijd

Als we het hebben over “niet-drukbare” tijd, dan is dat omdat het activiteiten omvat die essentieel zijn voor je dagelijks welzijn. Ze mogen niet worden verwaarloosd, zoals:

• uren slaap;
• eten;
• persoonlijke hygiëne.

Schooltijd

Deze tijd omvat niet alleen je lessen, maar ook de tijd die je besteedt aan huiswerk en dagelijkse revisie. Deze tijden zijn erg belangrijk, omdat ze je in staat stellen de concepten te begrijpen waar je leraar het de laatste tijd over heeft gehad.

Tijd besteed aan examens

Deze tijd is gereserveerd voor de voorbereiding op examens zoals de DST of de bac. Om je goed voor te bereiden op een examen moet je altijd bedenken hoe vaak je gaat reviseren: een eerste revisie op de dag van het examen, een tweede revisie op D+1, enzovoort.

Ontspanningstijd

Tot slot heb je tijd om te ontspannen. Ja, het is belangrijk om te studeren, maar het is ook een goed idee om tijdens het studeren pauzes te nemen, tijd aan je hobby’s te besteden en ongeveer drie keer per week te sporten om geestelijke en lichamelijke vermoeidheid te voorkomen!

Een rooster opstellen op basis van dagelijkse routine

Nu je de vier tijdstippen van de dag kent die je weken bepalen, zou het maken van je rooster met scribzee kinderspel moeten zijn. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

Integreer vaste tijden in je schema

Om te beginnen moet je terugkerende, vaste activiteiten in je rooster opnemen, zoals lestijden, huiswerk, slaaptijden en etenstijden.

Om de hele dag gefocust te blijven op je taken, moet je deze tijden niet verwaarlozen of inkorten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een puber (tussen 10 en 19 jaar) 8 tot 10 uur slaap per dag nodig heeft. Kortom, geen computertijd meer tot 3 uur ‘s nachts!

Hier is een typisch voorbeeld van hoe de uren over een week worden verdeeld:

• Maandag tot vrijdag /dag: lessen van 9 tot 16 uur.
• Maandag t/m vrijdag/dag: 2 uur huiswerk op weg naar huis.
• De hele week/dag: 9 uur slaap, 1 uur per maaltijd, 2 uur om voor te bereiden.
• Zaterdag: 4 uur clubvoetbal.

Om je eigen schema te maken, kun je de functie “Kalender” van scribzee gebruiken. Wanneer je de applicatie opent, heb je verschillende opties:

Rechtstreeks vanuit scribzee

Als je eenmaal op de startpagina bent, kun je je planning handmatig maken door op “Kalender” te klikken. Om een taak aan te maken hoef je alleen maar een plek in te typen waar niets staat. Je kunt ook een bestaand slot selecteren om het te bewerken. Je zult zien dat het heel eenvoudig is!

Vanuit een extern hulpmiddel

Als je je agenda hebt gemaakt met een andere toepassing zoals Google Agenda, geen paniek. Je kunt items uit je externe agenda importeren zodat ze in scribzee verschijnen. Om dit te doen, klik je op : Profiel > Accountvoorkeuren > Agenda synchroniseren.

Als je je vaste plekken hebt genoteerd in je gekoppelde Oxford agenda (hoe verstandig), kun je ze inscannen via scribzee. Voor degenen die liever met papier werken, is dit ideaal!

Plan je revisies met scribzee

Dan kun je overgaan naar de tweede fase: het plannen van je revisie! Deze slots zijn voor de examens die je binnenkort of iets later gaat doen.

Van de tijdslots die je over hebt, zoals woensdagmiddag als je geen lessen hebt of in het weekend, kies je tijden waarop je zeker weet dat je 100% gefocust bent.

Volgens wetenschappers is de ochtend de beste tijd om te reviseren. Als je wakker wordt, zijn je hersenen beter in staat om informatie op te nemen omdat je lichaam meer cortisol aanmaakt, het hormoon dat je helpt om je te concentreren. ‘s Avonds is het cortisolniveau gehalveerd!

• Ochtend: om de theorie te leren.
• Begin van de middag: voor eenvoudige taken zoals onderzoek.
• Late middag en avond: voor revisie en lezen.

Nu je weet wanneer je je revisiesessies moet plannen, kun je ze opnemen in je scribzee agenda. Als je over een paar maanden examens hebt, kun je de tool ‘Herinnering’ gebruiken om herinneringen in te stellen zodat je niet vergeet je flashcards te herzien, enz.

Volgens de ‘vergeetcurve’ van Ebbinghaus verliezen we meer dan 50% van de informatie die we onthouden na twee dagen, en behouden we 80% van de inhoud van onze cursus na zes maanden revisie. Je kunt dus net zo goed zeggen dat ‘Herinnering’ je goed van pas zal komen!

Plan pauzes en tijd voor jezelf

Om je schoolrooster compleet te maken, hoef je alleen maar wat pauzes in te plannen en tijd vrij te maken voor je buitenschoolse activiteiten en hobby’s. Deze momenten zijn essentieel, want ze helpen je om je fysieke en mentale welzijn op peil te houden!

Voorbeeld: 1 uur sporten of lezen na de les.

Als je het moeilijk vindt om jezelf pauzes te gunnen tijdens het nakijken, kun je de Pomodoro techniek gebruiken. Hierbij verdeel je je taken in sessies van 25 minuten en neem je tussen elke sessie 5 minuten pauze. Het is een geweldige manier om productief te blijven!

Tijd inplannen om in te halen

Een laatste advies: stel je flexibel op en plan tijd in om je planning aan te passen aan onvoorziene omstandigheden.

Reserveer bijvoorbeeld twee uur in het weekend zonder een bepaalde taak aan deze tijd te koppelen. Je zou deze tijd kunnen gebruiken om op het laatste moment nog een oefening te doen.

Om je voortgang in de gaten te houden en je rooster daarop aan te passen, kun je ook de “voortgangsstatus” van scribzee gebruiken. De app vertelt je welke lessen je nog moet nakijken!

Door scribzee te combineren met verschillende timemanagementtechnieken, kun je je schooldag gemakkelijker organiseren en ben je beter toegerust voor de uitdagingen die voor je liggen. Per slot van rekening heeft auteur Peter Drucker ooit gezegd dat “de bestaansreden van een organisatie is om gewone mensen in staat te stellen buitengewone dingen te doen”!

Deel

Your email address will not be published. Required fields are marked *