Overslaan naar inhoud

5 tips om
revisie leuk
te maken

29 May 2024

5 tips om
revisie leuk
te maken

Kun je jezelf niet weerhouden van geeuwen of zuchten tijdens het reviseren?

Waarom genoegen nemen met het herlezen van je lessen als je ze ook op een leuke en effectieve manier kunt bestuderen? Bekijk onze 5 tips om reviseren leuk te maken!

Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies - Tips voor leuke revisies -

Tip 1: Maak interactieve kaarten

Om revisie met plezier te combineren, moet je eerst werkbladen maken met visuele, tastbare en technologische elementen. Je moet ze dynamisch en aantrekkelijk maken met behulp van verschillende hulpmiddelen en technieken.

Voorbeelden: kleuren, diagrammen, afbeeldingen, grafieken, QR-codes die linken naar extra bronnen (noem maar op!). Om er het beste uit te halen, associeer je elke kleur met een specifiek thema of onderwerp.

En om deze interactieve werkbladen te maken, ga je naar de scribzee app! Het is je beste bondgenoot, want hiermee kun je al je revisiebladen scannen en ze altijd en overal herlezen. In de bus, op school, thuis… de keuze is aan jou!

Tip 2: Kies voor een multisensorische aanpak

Ah, de kracht van de menselijke zintuigen… Reviseren is niet alleen je aantekeningen herlezen. Om revisie leuk te maken, kun je kiezen voor een multi-zintuiglijke aanpak. Als je verschillende zintuigen gebruikt, is het gemakkelijker om informatie op te nemen.

Onder de beschikbare multisensorische leermethoden vind je vast en zeker HET zeldzame juweeltje: tekenen, rollenspellen, verhalen vertellen, voorwerpen manipuleren, enz.

En als dat nog niet genoeg is, kun je herziening in de buitenlucht proberen. Honderden wetenschappelijke studies, uitgelicht door professor Ming Kuo op Frontiers in Psychology, wijzen erop dat ervaringen in de natuur het academisch leren en de persoonlijke ontwikkeling stimuleren.

Je kunt bijvoorbeeld je SVT-kennis combineren met zintuiglijke ervaringen uit het echte leven, door ter plekke te observeren hoe een ecosysteem werkt. Bovendien geniet je van de zon (de belangrijkste bron van vitamine D), en dat is goed voor het moreel!

Tip 3: Werk samen met andere studenten

Het beroemde gezegde “met z’n allen sterk” is vooral waar als het om revisie gaat. Samenwerken met andere studenten is een actieve manier van werken, omdat je volledig betrokken bent bij het revisieproces en niet alleen je aantekeningen herleest. Het werkt echter alleen als de groep zichzelf niet te veel uitbreidt!

Eerst en vooral moet je deze revisiesessies voorbereiden door een tijdschema op te stellen en de regels vast te leggen. Sommige mensen studeren liever ’s ochtends en anderen ‘s middags. Je moet een dag, tijd en plaats afspreken.

Als je georganiseerd bent, in een kleine groep zit, de telefoons uit staan en het nieuwe kapsel van de geschiedenisleraar niet op de agenda staat (de risico’s van bla, bla, bla), krijg je de kans om te reviseren terwijl je plezier hebt!

Je kunt samen casestudy’s doen, als team quizzen maken (gegarandeerd lachen) of jouw ideeën delen. Als je gewend bent om alleen te reviseren, zal deze manier van studeren je auditieve geheugen stimuleren en je in staat stellen om jouw eigen revisiebladen in te vullen.

Tip 4: Varieer met je revisiemethoden

Of je nu de voorkeur geeft aan digitaal of op papier reviseren, of een combinatie van de twee (dankzij apps zoals scribzee), het is essentieel om je revisiemethoden te variëren zodat je nooit de interesse in jouw lessen verliest.

Wat zijn deze wondermiddelen? Er zijn er heel veel! Je kunt diagrammen, mindmaps, audio-opnames, video’s enzovoort gebruiken.

Door deze verschillende revisiemethoden de hele dag door af te wisselen, kun je revisie leuker maken en je lessen vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Wat de leermethode van jouw voorkeur ook is, afwisselen zal je kansen op succes maximaliseren.

Als je bijvoorbeeld graag vroeg reviseert, zou jouw ochtend er als volgt uit kunnen zien: gedurende dertig minuten maak je diagrammen en mindmaps. Daarna luister je naar audio-opnames en bekijk je een educatieve video. Tot slot test je je kennis met de quizmodus van scribzee of door jouw gescande aantekeningen te herlezen.

Tip 5: Inzetten op spelletjes

Als je kiest voor spelletjes die speciaal zijn ontworpen voor revisie, verandert je jouw ontspanningsmomenten in gelegenheden om op een leuke manier te reviseren. Met sommige hulpmiddelen in het bijzonder kun je revisie combineren met constant plezier.

Voorbeelden hiervan zijn educatieve bordspellen (kaarten en borden), online apps en Oxfords FLASH 2.0 quizzen en flashcards.

Op scribzee leer je je lessen met behulp van de interactieve flashcards in de modus REVIEW, waarna u naar de modus Quiz gaat om je kennis te testen. En als je nog steeds twijfelt? Dan hoef je alleen maar de quiz opnieuw te doen, of de flashcards die je niet kent opnieuw te lezen!

Op een leuke manier reviseren is vooral...

Om reviseren leuk te maken, moet je meer doen dan alleen uw cursus doornemen. Op een leuke manier reviseren betekent dat je leuke en grappige hulpmiddelen in je revisiesessies integreert.

We hebben allemaal onze eigen voorkeuren over hoe we dit soort momenten leuker kunnen maken. Sommige mensen zijn misschien meer ontvankelijk voor een rollenspel tijdens een geschiedenisles, terwijl anderen (begrijpelijkerwijs) alleen oog hebben voor flashcards.

Afhankelijk van het onderwerp kunnen bepaalde methoden geschikter zijn:

– Voor wetenschappelijke onderwerpen: diagrammen en grafieken zijn effectief en geven een visuele voorstelling van abstractere concepten.
– Voor literaire onderwerpen: audio-opnames zijn effectief en verbeteren de uitspraak en luistervaardigheid in vreemde talen.
– Voor historische en geografische vakken: mindmaps zijn nuttig om gebeurtenissen chronologisch te ordenen.
– Voor artistieke vakken: tekenen, observeren en analyseren van werken of voorstellingen kan helpen om artistieke technieken en stijlen te begrijpen.

Het belangrijkste is om een creatieve en gevarieerde aanpak te hanteren. Test jezelf, ontdek wat voor jou het beste werkt en pas uw revisiemethode daarop aan, want passief aantekeningen herlezen is niet ideaal. Dus waarom zou je vandaag niet beginnen met het verkennen van nieuwe manieren om jouw revisie te verbeteren?

Deel

Your email address will not be published. Required fields are marked *