Onthouden: 5 tips om belangrijke informatie uit de lesstof te onthouden
Onthouden: 5 tips om belangrijke informatie uit de lesstof te onthouden
Jouw lessen onthouden
Heb je moeite om te onthouden wat je net hebt geleerd? Geen zorgen! In dit artikel geven we jou 5 tips die helpen bij het onthouden van de belangrijkste informatie uit uw les!
De examens komen eraan en je hebt moeite om de lessen te onthouden? Misschien gebruikt je niet de juiste methoden! Wij hebben een lijst met 5 tips samengesteld om te helpen met het onthouden van de belangrijkste stof.
Tip 1: Maak notities
Als je jouw les effectief wilt onthouden, zul je (bijna) onvermijdelijk notities moeten maken. Deze zullen helpen om de essentiële informatie van een les of een concept samen te vatten. Op deze manier kan je concepten verduidelijken en de belangrijkste punten identificeren die u moet onthouden.
Door de inhoud van de les terug te brengen tot een paar notities, maak je het ook gemakkelijker om te verteren en te onthouden. Je bewaart alleen het essentiële! Wij raden je aan om de notities up-to-date te houden, zodat je er niet helemaal doorheen zit als de examendag nadert. Hierdoor ben je des te zelfverzekerder op de grote dag!
Om je aantekeningen overal mee naartoe te nemen, kan je de scribzee app gebruiken! Je hoeft ze alleen maar in te scannen en dan kun je reviseren waar en wanneer je maar wilt, terwijl je ook nog eens je vooruitgang bijhoudt.
Tip 2: Oefen op afstand herhalen
Om de lessen goed te onthouden, kun je het beste kiezen voor gespreide herhaling. Het principe is eenvoudig: je geheugen gaat na verloop van tijd achteruit en ons geheugen selecteert wat we in het dagelijks leven niet onmiddellijk nodig hebben. In plaats van in één keer intensief te studeren, kun je leermomenten beter over meerdere dagen of weken spreiden. Regelmatige herinneringen zorgen ervoor dat 80% van wat je 6 maanden eerder hebt geleerd, kunt vasthouden!
Verleng gaandeweg de tijd tussen je leermomenten. Uiteindelijk hoef je alleen de concepten te herhalen die je nog niet helemaal onder de knie hebt! Deze techniek is bijzonder effectief voor het gebruik van het langetermijngeheugen.
Er is geen betere manier om jezelf herinneringen te geven dan met de scribzee app! Dankzij het Leitner-algoritme, dat het principe van gespreide herhaling toepast, hoef je je geen zorgen te maken. Afhankelijk van het behaalde niveau van elke flashcard, stelt de app voor welke je als eerste moet bekijken.
Tip 3: Gebruik visualisatietechnieken
Visueel geheugen is een onderdeel van het menselijk geheugen dat als functie heeft om visuele informatie vast te houden en te verwerken. Door visualisatietechnieken te gebruiken, wordt informatie verankerd in het langetermijngeheugen! Het is dus een geweldige manier om uw les te onthouden. Je kunt deze tip in praktijk brengen door:
- diagrammen.
- Potloodschetsen.
- afbeeldingen.
- mindmaps.
Flashcards zijn ook een goede visuele manier om belangrijke informatie uit de lessen te onthouden. Het principe is eenvoudig: Je schrijft de vraag op de ene kant en het antwoord op de andere. Het is een leuke, visuele manier om belangrijke concepten te onthouden!
Tip 4: Leer met anderen
Zodra je de leerstof kent en de concepten voldoende hebt herhaald, kan je op jouw beurt anderen leren wat jij hebt geleerd. Door het concept aan een vriend uit te leggen of de leerstof aan een van je ouders voor te lezen, kan je op een actieve manier studeren. Het gaat verder dan alleen je aantekeningen herhalen, wat een passieve manier van leren kan zijn. Het lesgeven, het uitleggen, vereist dat je het onderwerp volledig begrijpt.
Door iemand anders les te geven, kun je moeilijke onderwerpen in je eigen stof herkennen. Eventuele vragen of feedback van de persoon aan wie je de lesstof uitlegt, kunnen ervoor zorgen dat je de stof nog beter begrijpt. Dit is dus een zeer goede indicator van jouw voortgang in de leerstof.
Jij en je klasgenoten kunnen elk de oefening proberen. Op die manier heb je ook andere manieren om je stof te begrijpen, waardoor het voor jou misschien zinvoller wordt!
Tip 5: herhaal aantekeningen voor je naar bed gaat
En last but not least: herhaal je aantekeningen voordat je naar bed gaat! Dit trucje is ideaal om informatie vast te houden. Als je slaapt, zijn de hersenen beter in staat om de informatie die je overdag hebt geleerd te verwerken. Het is ook tijdens de fase van de diepe slaap dat het geheugen en de kennis worden samengevoegd.
Bovendien wordt je ‘s avonds aan minder onrust en stress blootgesteld dan overdag. Het is dus het perfecte moment om je aantekeningen in alle rust door te nemen. Met de scribzee app heb je ze binnen handbereik, zonder een vinger te bewegen (of bijna)! Vergeet niet om alle schermen minstens 1 uur voordat je naar bed gaat uit te zetten om te helpen bij een goede nachtrust.
Aan jouw geheugen werken houdt ook in...
Om aan je geheugen te werken, moet je meer doen dan alleen aantekeningen en diagrammen maken. Het geheugen heeft ook te maken met essentiële gezondheidsaspecten!
Een gezond, gebalanceerd dieet is essentieel om de hersenen te voeden en de cognitieve functies, waaronder het geheugen, te ondersteunen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen zijn bijzonder goed voor je. Ga dus voor fruit, vis en zuivelproducten!
Goede slaap helpt ook om je gedachten een plek te geven en uw hersenen op te frissen. Voldoende slaap is essentieel voor een optimaal geheugen.
Tot slot verhoogt regelmatige lichaamsbeweging de bloedtoevoer naar de hersenen, stimuleert de aanvoer van positieve hormonen en bevordert de groei van nieuwe hersencellen. Sporten is goed voor de algehele gezondheid van jouw hersenen, dus aarzel niet om sportschoenen aan te trekken om een rondje te joggen tussen het studeren door!
Zoals je begrijpt, is de beste manier om leerstof te onthouden door de methoden te variëren en regelmatig te studeren. Het is nu aan jou om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt! Dus, ben jij al klaar om vandaag te beginnen?
Your email address will not be published.